Γεώργιος Μιχαήλ Γεωργακόπουλος  MD, FEBOPRAS

Πλαστικός Χειρουργός

ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

 

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου αλλά αν κάποιος τον αντιμετωπίσει έγκαιρα υπάρχει συνήθως πλήρης ίαση.

 

Η κυριότερη αιτία καρκίνου του δέρματος είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία. Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μάτια και μαλλιά, με πολλούς σπίλους(ελιές), οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή που είχαν στο παρελθόν εκτεταμένα ηλιακά εγκαύματα, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, με διαφορετική εμφάνιση και διαφορετική επιθετικότητα. Μπορεί να εμφανιστούν σαν μικρές κηλίδες, “ελιές” ή εξελκώσεις στο δέρμα και μπορεί να είναι σχετικά αδρανείς που μεγαλώνουν αργά ή επιθετικοι, γρήγορα επεκτεινόμενοι, που δίνουν μεταστάσεις σε άλλα οργανα και οδηγούν στο θάνατο. Με την έγκαιρη διάγνωση και αφαίρεση, οι καρκίνοι αυτοί μπορούν να θεραπευθούν ενώ ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας τις κατάλληλες τεχνικές, μπορούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απλή αφαίρεση της βλάβης με τοπική αναισθησία. Αν ο καρκίνος έχει επεκταθεί σε μεγάλη περιοχή ή βρίσκεται σε σημείο που κάνει δύσκολη την απλή συρραφή, εφαρμόζονται άλλες μέθοδοι, όπως δερματικά μοσχεύματα ή τοπικές πλαστικές προκειμένου να εξαλειφθεί ο καρκίνος και να αποκατασταθεί η περιοχή του προσώπου με τη μικρότερη δυνατή δυσμορφία και όσο το δυνατόν καλύτερες ουλές.

 

Οι κυριότεροι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι:

 

Βασικοκυτταρικός:

 

Ο πιο κοινός, αλλά και ο πιο ακίνδυνος τύπος. Εξελίσσεται πολύ αργά στη γύρω περιοχή και σπάνια δίνει μεταστάσεις. Ωστόσο μπορεί να καταστρέψει σε βάθος τους ιστούς, ακόμα και το υποκείμενο οστό, ειδικά όταν βρίσκεται σε περιοχή όπου το δέρμα είναι λεπτό, όπως κοντά στα μάτια και τη μύτη. Σπάνια γίνεται επικίνδυνος για τη ζωή, ιδίως σε περιπτώσεις που έχει παραμεληθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Ακανθοκυτταρικός:

 

Αναπτύσσεται συνήθως σε περιοχές του σώματος που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο. Είναι ιδιαίτερα επιθετικός τύπος καρκίνου και μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε λεμφαδένες ή αλλα όργανα οδηγώντας ακόμα και στο θάνατο. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται άμεση διάγνωση, διερεύνηση και θεραπεία.

 

Μελάνωμα:

 

Είναι ο πιο επικίνδυνος και απειλητικός για τη ζωή τύπος καρκίνου του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και δίνει μεταστάσεις σε λεμφαδένες και άλλα όργανα σχετικά γρήγορα. Αν μια δερματική βλάβη επιβεβαιωθεί πως είναι μελάνωμα, ακολουθεί μια σειρά εξετάσεων και χειρουργικών παρεμβάσεων, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η νόσος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα υποτροπής ή μετάστασης. Ωστόσο, αν η βλάβη διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα τα ποσοστά ίασης είναι θεαματικα.

 

πρόσωπο σώμα στήθος

 

Επικοινωνία:

 

Μαρίνου Αντύπα 15

 

16345 Ηλιούπολη, Αθήνα

 

Τηλέφωνα ραντεβού:

 

σταθ: 2109769609

 

κιν:    6972242599

 

E-mail: info@gmgeorgakopoulos.com

 

 

 

 

Επίσημο μέλος: