Γεώργιος Μιχαήλ Γεωργακόπουλος  MD, FEBOPRAS

Πλαστικός Χειρουργός

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΟΥΛΩΝ

 

Η ουλή είναι το τελικό προϊόν της φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης του δέρματος μετά από μια διακοπή της συνέχειάς του.

 

Συχνά μετά από έναν τραυματσμό, φλεγμονή, έγκαυμα ή χειρουργική επέμβαση το δέρμα επουλώνεται εγκαταλείποντας δύσμορφες ουλές. Ακόμα και όταν υπάρχει ομαλή επούλωση ενός τραύματος, υπάρχουν περιπτώσεις που η ουλή που θα σχηματιστεί να επηρεάζει αρνητικά την εμφάνισή μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να εξαφανιστούν εντελώς οι ουλές. Ωστόσο, φαρδιές, σκληρές, επηρμένες ή εμβυθισμένες ουλές, ή ουλές με ανισοϋψή χείλη μπορούν να αντιμετωπιστούν ώστε να μετατραπούν σε λεπτότερες, πιο μαλακές και δυσδιάκριτες.

 

Αν μια ουλή είναι εξέρυθρη και επηρμένη κατά τα αρχικά στάδια της επούλωσής της, η εφαρμογή πίεσης πάνω της με ειδικές ταινίες σιλικόνης, gel σιλικόνης ή και επίδεσμο καθώς και η έγχυση κορτιζόνης με λεπτή βελόνα μέσα της μπορεί να βελτιώσει την τελική της εικόνα.

 

Μετά την πλήρη επούλωση μιας ουλής, μετά από έναν περίπου χρόνο, αν παραμένει ροζ ή εξέρυθρη μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση laser ως προς το χρώμα της, ενώ αν είναι επηρμένη σε σχέση με το υπόλοιπο δέρμα μπορεί να βελτιωθεί με δερμοαπόξεση ή peeling όπου αφαιρούνται τα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας.

 

Αν μια ουλή είναι εμβυθισμένη, μπορεί να επανέλθει στο επίπεδο του γύρω δέρματος με έγχυση υαλουρονικού οξέως ή κάποιου άλλου απορροφήσιμου εμφυτεύματος, με αποτέλεσμα που διαρκεί από μερικούς μήνες έως χρόνια.

 

Κάποιες ουλές έχουν ανισοϋψή χείλη, δημιουργούν δυσμορφίες ή περιορίζουν το εύρος της κίνησης ενός άκρου. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να βελτιωθούν με την επανεγχείρηση της ουλής. Μία τέτοια επέμβαση θα πρέπει να γίνεται όταν κανείς είναι καλά ενημερωμένος, έχει ρεαλιστικές προσδοκίες και οπωσδήποτε 6-12 μήνες μετά τον τραυματισμό που δημιούργησε την ουλή. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της ουλής και το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται. Οι πιο συχνά χρησιμοποιύμενες τεχνικές είναι:

 

Απλή αφαίρεση της ουλής και συρραφή της κατά στρώματα με απορροφήσιμα ράμματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, που δε χρειάζονται αφαίρεση στη συνέχεια.

Πιο πολύπλοκες τεχνικές που περιλαμβάνουν:

- μετακίνηση γειτονικού δέρματος ώστε να αλλάξει το σχήμα της ουλής, να αλλάξει ο προσανατολισμός της και να είναι λιγότερο εμφανής ή να απελευθερωθεί μία πιθανή ρίκνωση που προκαλεί και περιορίζει την κινητικότητα.

 

-τοποθέτηση λεπτού στρώματος δέρματος που λαμβάνουμε από άλλη περιοχή του σώματος και τοποθετείται με πίεση στην πληγή που δημιουργείται μετά την αφαίρεση της ουλής. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται συνήθως σε βαθιά εγκαύματα.

 

- διάταση του δέρματος με ειδική συσκευή(διατατήρα), που τοποθετείται κάτω από το δέρμα και διατείνεται σταδιακά ανά εβδομάδα με φυσιολογικό ορό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διατείνεται και το δέρμα. Όταν έχει διαταθεί αρκετά, αφαιρούνται ο διατατήρας και η ουλή ενώ το υγιές δέρμα που έχει πλέον δημιουργηθεί μετακινείται προκειμένου να καλύψει την περιοχή της ουλής.

 

πρόσωπο σώμα στήθος

 

Επικοινωνία:

 

Μαρίνου Αντύπα 15

 

16345 Ηλιούπολη, Αθήνα

 

Τηλέφωνα ραντεβού:

 

σταθ: 2109769609

 

κιν:    6972242599

 

E-mail: info@gmgeorgakopoulos.com

 

 

 

 

Επίσημο μέλος: